Inscriptionare lame

cum si cu ce se ascut lamele

Re: Inscriptionare lame

Mesajde razvyyc » Sâm Mar 06, 2010 5:07 pm

Unde gasim creioane cu mina asa subtire (0,35 mm)?
razvyyc

Mesajde viezure » Sâm Mar 06, 2010 9:47 pm

La Librarie :lol:
viezure

Mesajde emil b » Mie Mar 10, 2010 9:17 am

viezure scrie:La Librarie :lol:

Nu prea cred :roll:
emil b

Mesajde viezure » Mie Mar 10, 2010 12:26 pm

:oops: - oare nu acolo?
viezure

Mesajde flaviusd » Lun Mar 29, 2010 3:18 pm

La mine in oras este o librarie care are asa ceva undeva pe la 15 roni cred dar sunt faber castell de acea sunt mai scumpe, dar cu siguranta fac si alte firme mai ieftin.
flaviusd

Mesajde emil b » Lun Mar 29, 2010 3:53 pm

flaviusd scrie:La mine in oras este o librarie care are asa ceva undeva pe la 15 roni cred dar sunt faber castell de acea sunt mai scumpe, dar cu siguranta fac si alte firme mai ieftin.

In Satu Mare am intrebat la 2 librarii si a supermarket-uri dar vanzatorii nu auzisera de asa ceva au crezut ca fac bancuri pe seama lor. Mai incerc ;)
emil b

Mesajde matei campan » Lun Mar 29, 2010 4:46 pm

la papetarii cauta Rotring "Tikki". sint creioanele standard, cu mine de 0,35/0,5/0,7/ etc.de multe ori vinzatorii nu prea stiu ce au.
daca nu gasesti, fa-ti un "creion" cu virf de sirma de cupru. fiind mai moale ca si otelul, nu-l va zgiria, va zgiria doar ceara.
matei campan

Mesajde VladAlex » Mar Iun 15, 2010 12:02 pm

1. -Metoda de eroziune chimica descrisa de Matei functioneaza corect si este OK in toate cazurile - Cind o folosesti cu ceara avantajul posibilitatii corecturii este evident .
Inainte de a o aplica pe o lama , fa un test pe o bucata de metal pentru a-ti stabili concetratia optima , atit la clorura cit si la acid .
2. - Daca ai acces la un laser de inscriptionare si ai un program ce lucreaza fara greseala ( testat ) , mai ramine doar sa stabilesti pretul pentru " o ardere " , fiindca poti sa faci una , doua sau cite doresti in functie de adincimea pe care vrei sa o obtii in lama , fara ca lama sa fie atinsa ( repozitionata ) in timpul arderilor succesive .
3. - Daca ai un prieten bijutier - gravor priceput , faci un desen mare cu motivul pe care vrei sa-l imprimi pe lama , si ii comanzi NEGATIVUL gravat la o adincime dorita in cupru electrolitic - Acest model din cupru il dai unui muncitor calificat ce lucreaza pe o masina de electroeroziune si ii dai o comanda sa iti transpuna ( sa-ti arda ) modelul din cupru in capatul unui poanson din otel de scule , calit cam la 56-58HRC ( capul ) . Vei obtine un poanson pe care il poti folosi pe lamele decalite , cit timp vei fabrica cutite,bricege ,etc - in acest caz pretul pe care il vei plati se amortizeaza la al doilea cutit vindut ( asta depinzind la felul cum vinzi cutitul )
4. - Metoda cea mai scumpa este sa folosesti un model din cupru electrolitic POZITIV ( dpdv al imaginii ) la electroeroziunea directa pe lama de fiecare data pina la adincimea dorita ( aceasta era metoda folosita de mine cind viata in Romania era mai ieftina ca astazi , combinata si cu metoda 3.-pentru un poanson ROSTFREI , fiindca in acele vremuri daca romanul nu vedea asa ceva pe lama , adica nu era ceva strain , nimic nu era OK pentru el ) . In principiu lucrul cu un poanson este un pic dificil pina iti faci " mina " pentru a iesi uniform imprimat , pentru inceput recomand folosirea lui intr-o menghina solida pentru presarea motivului in lama , bine-nteles cu o teava prelungitoare pentru stringerea mai usoara a surubului .
Cu stima,
VladAlex.
VladAlex

Mesajde emil b » Mar Iun 15, 2010 1:34 pm

Multumesc pentru raspunsul atat de complet, eu am folosit metoda descrisa de Matei dar cu oja de unghii nu cu ceara dar am si semnat direct cu un "creion" din lemn de ce a stat la imbibat in clorura ferica iar dupa cateva incercari a iesit acceptabil semnatura.
Nu m-am aventurat la metode mai scumpe deoarece am facut cutite care au fost date cadou unor prieteni care au fost foarte multumiti sa aiba un cutit fara ROSTFREI inscriptionat pe lama.
emil b

Anterior

Înapoi la Ascutirea lamelor